Pardas is het project van wijnmakers Ramon Parera en Jordi Arnan. Ze vertegenwoordigen de ‘new wave’ in de Cava streek Penedes: De nieuwe generatie wijnmakers die het in stand houden van de oorspronkelijke, maar arbeidsintensieve rassen van de streek hoog in het vaandel hebben. Ze kochten een verwaarloosde Middeleeuwse boerderij midden in de bossen met oude wijngaarden erbij en na intensief herstel brachten zij in 2004 hun eerste wijnen op de markt. Ze werken volledig biodynamisch en behandelen niet alleen de wijngaarden, maar ook de omringende bossen en land van het domein als één ecosysteem. In de kelder wordt weinig tot niet ingegrepen. De zeer energieke en aromatische wijnen worden gemaakt van druivenrassen Xarel-lo, Sumoll en Malvasia de Sitges. Ramon noemt deze laatste de ‘Riesling van de Mediterranee’, een lastpak om te vinfiëren.
Pardas is the project of growers Ramon Parera and Jordi Arnan. They represent the ‘new wave’ in the Cava region Penedes: The new generation winemakers who are ambassadors for continuing the native, but labour-intensive varieties of the region. They bought an abandoned Medieval farm surrounded by forest and with old vineyards. After rigorous renovation they launched their first wines in 2004. Their farming is fully biodynamic and treat both their vineyards as well as the forest and land surrounding them as one eco system. There is little to no intervention in the cellar. These very energetic and aromatic style wines are produced of Xarel-lo, Sumoll and Malvasia de Sitges grape varieties. Ramon calls this last one the ‘Riesling of the Mediterranean’, a grape notoriously hard to vinify.